Rola suplementacji kwasem foliowym. Dla kogo witamina B9?


Rola kwasu foliowego w organizmie. Kto powinien suplementować witaminę B9? Gdzie znaleźć foliany? Czym grożą niskie poziomy folianów?

Kto może skorzystać na suplementacji kwasem foliowym?

Substancja o wielu nazwach - witamina B9, folacyna, foliany czy kwas pteroiloglutaminowy – posiada równie wiele ważnych funkcji w organizmie.

Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywa rolę w procesach zachodzących w niemal wszystkich układach organizmu.

Kwas foliowy występuje w formie niezmetylowanej. Dlatego organizm musi dokonać szeregu przemian, by zaczął wykazywać aktywność. Natomiast w suplementach diety, w tym w Pure4me, występuje w aktywnej biologicznie formie. Ta zmetylowana postać 5-metylotetrahydrofolianu nie przechodzi w organizmie dalszych przekształceń. Jest więc o wiele efektywniej przyswajalna.

Do czego organizm potrzebuje witaminy B9?

Witamina B9 bierze udział w większości kluczowych funkcji organizmu. Pomaga w prawidłowej produkcji i transporcie krwi, a zatem prawidłowe ilości B9 chronią układ krążenia. Pełni funkcję w procesie podziału komórek, wspiera syntezę nowych komórek oraz budowę tkanek organizmu, a zatem jest niezwykle istotna u nastolatków w fazie wzrostu. Wiele jej zawdzięcza również funkcjonowanie układu odpornościowego.2

Kwas foliowy jest ważny nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.3

Dla kogo kwas foliowy jest szczególnie istotny?

Zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy zależy przede wszystkim od wieku i płci, ale wpływa na nie także styl życia. Dla młodzieży i dorosłych jest to 400 µg dziennie. 4

Przede wszystkim kwas foliowy niezbędny jest dla młodych kobiet w wieku rozrodczym, planujących zajść w ciążę lub będących w pierwszym trymestrze ciąży. Szczególnie narażone na obniżone poziomy kwasu foliowego są także kobiety przyjmujące antykoncepcję hormonalną, osoby w okresie dojrzewania, a także w podeszłym wieku. Dodatkowymi czynnikami wpływającymi niekorzystnie na poziomy kwasu foliowego jest palenie papierosów, alkohol czy picie kawy. 6 Negatywne działanie ma również częste korzystanie z solarium.

Uzupełniając w organizmie kwas foliowy, warto zwrócić uwagę również na witaminę B12 i B6, gdyż związki te blisko ze sobą współpracują.

Gdzie w naturze występuje witamina B9?

Witamina B9 występuje w brokułach, szpinaku, sałacie, pomarańczach, kalafiorze, brukselce, awokado, jarmużu, nasionach roślin strączkowych, serach, orzechach i słoneczniku. W miarę możliwości należy te produkty spożywać na surowo, bo obróbka cieplna zubaża je we właściwości odżywcze. Można ją znaleźć też w drożdżach, jajach czy wątróbce. 5

Niestety, naturalnie występujący kwas foliowy łatwo ulega zniszczeniu podczas przyrządzania potraw. Straty folianów w efekcie gotowania żywności sięgają nawet 50–90 proc. zawartości. Co więcej, substancja ta ulega utlenieniu, a zatem traci wartości odżywcze podczas przechowywania. Warzywa liściaste na przykład w temperaturze pokojowej mogą utracić w ciągu 3 dni aż 70 proc. zawartości folianów. 1

Aby uniknąć strat kwasu foliowego, warzywa i owoce warto przechowywać w ciemnym miejscu i spożywać od razu po przyrządzeniu bądź poddać je procesowi mrożenia.

Dlaczego suplementacja kwasem foliowym jest tak ważna?

Kwas foliowy w organizmie przechowywany jest tylko w wątrobie, w niewielkich ilościach. Dlatego należy go regularnie dostarczać.

Odpowiedni poziom witaminy B9 pomaga zapobiegać powstawaniu wad cewy nerwowej. Skutkiem niewystarczających poziomów kwasu foliowego mogą być też problemy z trawieniem. Braki w poziomach tego składnika odżywczego grożą drażliwością, a także pogorszeniem koncentracji i pamięci, dlatego o odpowiednią suplementację powinni zadbać studenci i osoby wykonujące stresującą pracę.5

Pure4me

[1] Czeczot H. Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med Dosw.:15.

[2] Kłaczkow G, Anuszewska E. Kwas foliowy i jego znaczenie dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Przew Lek 2000, 5: 86-90.

[3] Morris MS, Jacques PF, Rosenberg IH, Selhub J. Folate and vitamin B-12 status in relation to anemia, macrocytosis, and cognitive impairment in older Americans in the age of folic acid fortification. Am J Clin Nutr. 2007;85(1):193-200. doi:10.1093/ajcn/85.1.193

[4] Waśkiewicz A, Sygnowska E, Broda G. Dietary intake of vitamins B6, B12 and folate in relation to homocysteine serum concentration in the adult polish population – WOBASZ project. Kardiol Pol 2010, 68: 275-282.

[5] Cieślik E, Kościej A. Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Published online 2012:7.

[6] Folate: Health benefits and recommended intake. Published June 26, 2018.https://www.medicalnewstoday.com/articles/287677